znajdź się wśród życzliwych logo torun logo fundacja blisko dzieckaFundacja Blisko Dziecka zaprasza w ramach projektu "JA i TY siebie odkrywaMY" na Dzień Życzliwośći. 21 listopada br. wybieramy Króla/Królową Życzliwośći oraz najładniejszą rymowankę o życzliwości.

Informacja na profilu Fundacji na Facebook-u.

nagrodzone nauczycielkiPodstawowym celem FBD jest działalność na rzecz dzieci i ich rodzin. W trakcie 5-letniej działalności zrealizowano projekty, które miały na celu integrację dzieci z niepełnosprawnością (głównie dzieci ze spektrum autyzmu) z dziećmi typowo rozwijającymi się. Są to corocznie organizowane: akcja „Dzień Życzliwości” (2014-2018) wspierana przez UM Wrocławia, „Hur(ra)zem bawimy się" (2014-2019) organizowana w ramach realizacji inicjatywy lokalnej przy pomocy UM Torunia, „Dobra Noc w szkole" (2015-2018) – pokazy astronomiczne i warsztaty wielkanocnego rękodzieła. FBD objęła również patronat nad konferencjami: 2019 "Autyzm-Komunikacja", 2017 „Moje ASPI-RACJE. Wyzwania i trudności w kształtowaniu relacji społecznych osób z zespołem Aspergera”.

Plakat informacyjny6 września br. na terenie zielonym przed Szkołą Podstawową nr 31 w Toruniu odbyła się impreza integracyjna "Hur(ra)zem bawimy się - edycja szósta". Wzięli w niej udział uczniowie klas 0-III w liczbie ponad 200. Na dzieci czekało wiele atrakcji: dmuchany zamek, malowanie twarzy, rysowanie na chodniku, potyczki sportowe, zabawy z bańkami. Opiekę medyczną sprawował ratownik z Grupy Ratownictwa PCK w Toruniu. Na zakończenie zabawy każde dziecko otrzymało napój, batonik, lizak i drobny upominek (plany lekcji, planery na rok szkolny, gwizdki, czapeczki, bańki mydlane).

Zdjęcia do obejrzenia tutaj.

plakat rękodziełoGrupa nieformalna pod patronatem Fundacji Blisko Dziecka w ramach mikrodotacji "Inicjuj z FIO na start" realizuje projekt "Spotkania z rękodziełem".
Jest to cykl spotkań dla rodziców i ich dzieci, na których poznają ciekawy sposób spędzania wolnego czasu, uczestnicząc w warsztatach rękodzielniczych. Uczestnicy będą wykonywać prace artystyczne różnymi technikami manualnymi (warsztaty florystyczne, decoupage, wyroby biżuterii i malowania ceramiki).