projekt 2017aProjekt jest realizowany przez Fundację Blisko Dziecka dla 10 uczniów i ich rodziców, w okresie styczeń - czerwiec 2019.
Celem projektu jest usprawnienie funkcjonowania osób z niepełnosprawnością oraz zapobieganie poddania ich wykluczeniu społecznemu przez podjęcie specjalistycznych działań terapeutycznych.
Każde dziecko weźmie udział w 16h terapii (behawioralnej, logopedycznej, pedagogicznej i integracji sensorycznej), na koniec projektu zorganizujemy wspólne wyjście do kina.
Dofinansowanie projektu z UE: 21.750,00.

kolorowy napis21 listopada br. obchodziliśmy już po raz czwarty w naszej szkole Dzień Życzliwości. Tego dnia wszyscy starali się być dla siebie mili i pomocni. Każdy miał wesoły element przypięty do ubrania. Udekorowane były szkolne korytarze. Wybrani przez kolegów z klasy "król i królowa życzliwości" mogli dumnie nosić złote korony i cieszyć się nagrodami. Obchody Dnia Życzliwości na stałe wprowadziliśmy do kalendarza imprez szkolnych.

Więcej na Facebooku Fundacji.

Dzieci prze aquaparkiemFundacja Blisko Dziecka realizowała projekt "Wyruszamy po przygodę", który był finansowany przez Województwo Kujawsko-Pomorskie. Celem projektu było: poznanie sposobu spędzania wolnego czasu w naszym mieście. Uczniowie naszej szkoły odwiedzili: kino, teatr Baj Pomorski, Toruńskie Muzeum Piernika Mini Aquapark, kręgielnie oraz ściankę wspinaczkową. Projekt przewidział sfinansowanie biletów wstępu i biletów MZK oraz drobny poczęstunek.

Więcej na Facebooku Fundacji (link, link, link, link, link).

Dzieci z kartonami21 czerwca Fundacja Blisko Dziecka zorganizowała imprezę integracyjną "Hur(ra)zem bawimy się - edycję 4". Celem imprezy była popularyzacja aktywności ruchowej połączona z integracją dzieci niepełnosprawnych z dziećmi zdrowymi. Impreza odbyła się na terenach zielonych przed naszą szkołą, wzięło w niej udział prawie 300 uczniów. Na dzieci czekało wiele atrakcji: dmuchana zjeżdżalnia, malowanie twarzy, budowle z kartonów, rysowanie na chodniku, dmuchane balony oraz nagrody i drobny poczęstunek. Nad bezpieczeństwem czuwał Ratownik z Grupy Ratownictwa PCK Toruń, a całą imprezę umilał DJ MateO. Środki na to zadanie otrzymaliśmy z Urzędu Miasta na realizację zadania publicznego w ramach inicjatywy lokalnej.

Zdjęcia do obejrzenia tutaj.